lauantai 7. joulukuuta 2019

Säästä ensin ja osta sitten

Torstaina sain viestin että uusi välineeni ensi kesän leikkimisiin oli vihdoin saapunut Suomeen. Lelu on kallis ja olen sen saamiseksi sekä myynyt edellisen lelun että säästänyt rahaa etukäteen. Harrastustililläni oli riittävästi rahaa lelun maksamiseen ja maksoin sen heti laskun saatuani. Laskussa oli kaksi tavaraa, iso ja pieni. Iso maksoi 1838e ja pieni 50e. Samalla harrastustilini saldo puolittui. Alan säästää sinne lisää heti seuraavasta palkasta.

On psykologisesti tosi mielenkiintoista miksi aivot käsittelevät etukäteen ja jälkikäteen säästettyä rahaa eri tavalla. Miksi tavaran maksamisen hetkellä mieli ajattelee velan oton järkevämmäksi kuin säästöjen käytön, vaikka todellisuudessa tilanne on täysin päinvastainen.

En ota nyt kantaa auton oston järkevyyteen. Siitä on netti täynnä mielipiteitä, mutta muistan kommentin facebookin ryhmässä jossa nainen oli ostamassa autoa ja sanoi että haluaa ostaa auton velaksi eikä koske sijoituksiin. Eikö plussalla olevat sijoitukset olisi erinomainen tapa ostaa auto ja sen jälkeen alkaa sijoittaa uudestaan summalla jolla lyhentäisi autoa. Siihen en siinä keskustelussa saanut vastausta.

Miksi säästöjen käyttö kirpaisee silloinkin, kun säästöjä käytetään ennalta suunniteltuun asiaan ja sitä varten on harkiten säästetty. Säästöjen käyttö harrastusvälineeseen tuntuu varallisuuden laskemisena, velan otto ja harrastusvälineen osto osamaksulla tuntuu varallisuuden nousulta. Täysin järjetöntä ja silti se toimii näin, eikä pelkästään minun päässäni. :)

Harrastusvälineen oston myötä varallisuuteni ei laskenut. Se vaan muutti muotoaan rahasta harrastusvälineeksi. Harrastusvälineen arvo toki laskee ajan myötä, mutta harrastusväline myös antaa käyttöaikanaan elämään arvoa jota ei voi rahalla mitata.

Tässä vielä linkki erinomaiseen kirjoitukseen, jossa pohditaan vähän tarkemmin velkaa ja säästämistä.
https://www.holmstromgroup.com/fi/education-coaching/taloudellinen-neuvonanto-valmentajan-vihjeet/8 kommenttia:

 1. Jos ostaisin auton nyt, niin ostaisin sen suurimmaksi osaksi velaksi, vaikka voisin hyvin maksaa sen kokonaan ostohetkellä myymällä osan sijoituksistani. Syy on yksinkertaisesti se, että saan lainaa pienemmällä korolla kuin mitä sijoitukseni tuottavat, eikä minulla ole ennestään kovinkaan paljoa velkaa. Miksi tekisin siis toisin päin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auton ostaminen velalla onkin järkevää, jos se on osa sijoitusstrategiaa. Yleensä näin ei kuitenkaan ole ja velkarahan turvin ostetaan kalliimpia menopelejä kuin mihin oikeasti olisi varaa. Auton ostaminen velkarahalla ei ole järkevää silloin, jos ei normaalisti saa palkastaan yhtään säästöön.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin tän kommentin kun näitä ei voi muokata. Sama kommentti on tossa alla vähän muokattuna.

   Poista
 3. Kiva kun kommentoit. Joskus tuntuu aika tyhmältä koko kirjoittaminen kun ketään ei iiinnosta keskustella. :)

  Ite en todennäköisesti ottaisi velkaa tossakaan tapauksessa. Mulle velattomuus on sellanen arvo etten halua sitä myydä muutaman epävarmasti voitetun satasen takia. :) Ajattelen että täydellinen velattomuus on turvani silloin jos maailma romahtaa, työt loppuu ja sijoitukset on miinuksella.

  Jos itellä olisi sijoituksissa auton verran rahaa ja tarviisin auton niin ilman muuta myisin sijoitukset just nyt kun ne korkeimmillaan ja alkasin sijoittaa uudestaan, kun autoa ei tavitsisi osamaksulla maksaa. Jos sijoitukset olis miinuksella ja olis pakko ostaa auto, niin silloin ehkä voisin harkita velkaa jos siihen olisi varaa.

  VastaaPoista
 4. Ajatus velasta on ollut mullekin aina iso mörkö ja ehdoton nou nou. Olen kuitenkin joutunut miettimään asian uusiksi nyt matalan koron aikoina, kun jopa sijoituslainan ottamisessa voisi olla järkeä.

  Jos ostaisin auton tänään, ottaisin sen velaksi. Mutta ainoastaan siinä tilanteessa, että pystyisin säästöillä minä tahansa hetkenä maksamaan velan kokonaan pois.

  Kiitos jakamastasi linkistä!

  VastaaPoista
 5. Moikka! Kyllä vain, velka voi olla myös mahdollisuus, jos se ajattelee noin ja sen rahaa on maksaa se pois millon vain.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen näkökulma. Itse tässä juuri autoja katselen, lähinnä käytettynä. Mutta samaa tuumin itsekin, että pitäisikö käyttää säästöä vai ottaa autoliikkeen osamaksu. Osamaksun puolelle mieli vie enemmän.

  VastaaPoista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...