perjantai 24. tammikuuta 2020

Eri tilit eri asioille

S -pankissa on se hyvä puoli, että siellä voi avata useampia kortittomia pankkitilejä. Ei ole tullut ennen viime vuotta mieleen, että jotkut järjestävät taloutensa perustamalla eri asioille eri tilejä. Facebookin Vauraassa naisessa törmäsin tähän käytäntöön eka kertaa ja vaikka se alussa tuntui oudolta olen tullut siihen tulokseen että siinä voi olla järkeä.

Mulla on nyt viisi erillistä tiliä joihin siirrän palkkapäivänä rahaa. Tai oikeastaan kuusi jos lasketaan Nordnetin arvo-osuustili, mutta ei lasketa sitä nyt tähän.

1. Käyttötili: Tänne tulee palkka ja täältä hoidetaan oletuksena kaikki laskut.


2. Puskuri: Tänne jemmataan rahaa pahan päivän varalle. Jos tili ei riitä niin täältä saa lainata, mutta lähtökohtaisesti pyritään siihen että tili riittää. Puskurissa on nyt kaksi tonnia ja nostan sen kolmeen heti kun puoliso maksaa velkansa, eli tässä evään aikana.

3. Harrastus: Tänne menee joka kuukausi 250e. Koska harrastus on tärkeä, siihen saa mennä paljon rahaa. Pyrin kasvattamaan harrastustilin sellaiseksi että harrastamiseen ei tarvitse ikinä ottaa rahaa puskurista. Tilillä on nyt reilu kolme tonnia ja yritän kerätä sinne niin paljon kuin ennen elokuuta vaan suinkin ehdin. En ole saanut työnantajalta vahvistusta pyytämääni palkattomaan lomaan. Jos saan palkattoman loman, lähden harrastusmatkalle ulkomaille ja siihen palaa tämä tili ja mahdollisesti myös osa puskurista.

4. Joulu: Tänne menee 50e/kk. Jouluna 2020 on korvamerkittyä rahaa 600e, jonka saa hyvillä mielin jakaa lapsille ja puolison lapsenlapsille.

5. Autokoulu: Tämmösen nimen annoin tänään sille entiselle rahastosäästön keräilytilille josta ei mene enää rahastoihin rahaa kun luovuin S-rahastoista. Siirsin tilille 46e. Alan kerätä sinne sellasia rahoja, jotka on käyttötilillä tilipäivää edeltävänä iltana, ellei niille ole tärkeämpää käyttöä.  Tällä asialla ei toivon mukaan ole mitään kiirettä. Jos parin kolmen vuoden kulutua tuntuu siltä, että tarvitsen välttämättä ajokortin, niin ajan sen, mutta vain siinä tapauksessa että tarvitsen sen välttämättä. Mopolla, pyörällä ja junalla pärjää aika pitkälle. 

4 kommenttia:

 1. Monta tiliä kyllä helpottaa talouden hallintaa. Mulla on laskutili, josta maksan terapian ja vuokran, joiden eräpäivä on vasta pari viikkoa tilipäivän jälkeen. Tämä oli todella hyvä keksintö, koska nyt tiedän tarkalleen, että käyttötilillä oleva raha on elämistä ja ruokaa varten. Ei tarvitse jatkuvasti tehdä laskutoimituksia päässään, että paljonko tilillä on oikeasti käytettävää rahaa. Säästötilejä on kaksi, mutta ne ovat vain tylsästi nimettömiä säästötilejä, joista toinen on puskuri. Jos olisi isoja vakuutus- tai autokuluja niin ehdottomasti niillekin avaisin omat tilit, joihin siirtäisin kuukausittain rahaa.

  VastaaPoista
 2. Joo, vakuutukset haluaisin oikeastaan maksaa kaikki kerralla, ja silloin tämmöinen tili toimisi erinomaisesti keräilytilinä. Nykyään ne menee vanhasta tottumuksesta neljä kertaa vuodessa, kun joskus on niin valittu. Pitäiskin kysyä vakuutusyhtiöltä että mitä meidän vakuutukset on vuodessa ja pyytää muuttamaan systeemiä.

  VastaaPoista
 3. Minulla on pitkään ollut monta tiliä eri asioille.
  Kirjoitinkin niistä taannoin.
  Minulle se on ihan perusta kaikelle.

  Ja tilejä olen saanut avattua niin säästöpankkiin kuin s-pankkiin niin monta kuin vain olen tarvinnut :)

  Tästä voisikin kirjoittaa uuden postauksen ja päivittää tilannetta.

  http://rahainen.blogspot.com/2018/04/tilipelia-eli-talouden-erilaisia-tileja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas sulla paljon tilejä. :) Vakuutuksille voisin perustaa oman tilin, jos vaan saan ne muutettua jossain vaiheessa kertamaksulle. Puoliso vastustaa kertamaksua. :)

   Minä siirryi Omasp:stä S -pankkiin pienempien kulujen vuoksi.

   Poista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...