Jos nyt oikein ole ymmärtänyt niin budjetti on työkalu josta on hyötyä vain jos sitä pyrkii noudattamaan. Voihan sitä toki jälkikäteenkin katella että onko siinä pysytty vai ei, mutta nyt kun on kirjanpito Pennossa ja bujetti pperilla, niin ehkä sitä kannattaa puolessa kuussa pikkasen kurkata, että mihin ollaan menossa.
En mä tähän nyt kaikkea avaa kun sen teen sitten taas kuun lopussa, mutta laitan nyt kuitenkin jotain pieniä huomioita siitä miten on pysytty suunnitelmassa missäkin kategoriassa.
Kategoria Budjetti koko kuulle puolivälin katsaus
Ruokakauppa 200,00 55,70
Ravintola 50,00 55,30
Liikenne 150,00 51,40
Terveys 50,00 39,04
Eväät töihin 30,00 28,37
Lahjat ja lahjoitukset 30,00 25,00
Kahvila 15,00 17,00
Ruokakauppaan on mennyt kuun puolivälissä reilu neljännes koko kuun budjetista. Yllättävää.
Ravintolabudjetti on paukkunut yli jo 10% suunnitellusta. Ystävänpäiväateria kreikkalaisessa ravintolassa puolison kanssa. Nämä yhteiset hemmottelut on niin harvinaisia, että eipä haittaa budjetin ylitys tähän kategoriaan nyt lainkaan.
Liikenteeseen budjetoin normaalia enemmän talviloman takia. Se näyttää olevan realistinen.
Polven nivelrikon kipulääkehankinnat huomioin tän kuun budjetissa. OK.
Eväsbudjetti on menossa yli jo nyt. Tämä korreloi suoraan ton vähäisen ruokakaupan kanssa. OK.
Lahjoituksiin olen budjetoinut kirkollisveroni. Eli se on ok, mut juuri enempää ei saisi mennä. Viimeisen puolen vuoden aikana on hyvätekeväisyyteen ja lahjoihin mennyt paljon rahaa. Koitan vähän kontrolloida tätä osastoa.
Kahvila on paukkunut yli jo. Eli ei kahviloita enää tässä kuussa. Hah. Tämä kyllä ylittyy tässä kuussa jo talviloman vuoksi. Säästöjä tulee toivottavasti jostain muusta kategoriasta.
Selkeesti alibudjetoin joitakin osastoja ja yli budjetoin toisia, mutta menköön se sen piikkiin, että tämmönen kulutuksen suunnittelu ei ole ollut mulle aiemmin luontaista. Rahaa on vaan käytetty jos sitä on ollut. Eli asetan tässä nyt tavoitteen että vuoden lopussa osaisin suunnitella suunnilleen kulutuksen mukaisia budjetteja.
Onko jotain ohjetta sille montako prosenttia budjetti saa heittää toteutuneeseen kulutukseen, että se voidaan kattoa realistisesti toteutuneeksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä
Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e Yht...
-
Olen vuosia yrittänyt saada jonkinlaista järjestystä elämään useammallakin elämän alueella, mutta vaikeaa on ollut. Kaikki kurinalaisuutta j...
-
Torstaina sain viestin että uusi välineeni ensi kesän leikkimisiin oli vihdoin saapunut Suomeen. Lelu on kallis ja olen sen saamiseksi sekä ...
-
Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e Yht...
Minä jotenkin nyt pysähdyin tähän äärelle, kun ruokakauppaan budjetoimasi summa iski tajuntaan.
VastaaPoistaHetken aikaa ihmettelin mikä siinä on outoa, kunnes tajusin, että minä laitan taloustilille joka viikko tuon saman summan ruokakauppaa ja bensaa varten.
Bensaa meillä kuluu hurjasti lasten hoitojen vuoksi (kun puoliso ajaa ylimääräisen 35km joka päivä lasten hakujen vuoksi) , mutta kyllä sitä rahaa menee myös kauppaan.
Tosin tässä kuussa ei niinkään, mutta yleensä menee.
Ehkä minun on mietittävä oikeasti taas kerran fiksummin sitä, että mihin budjetoin ja taas kerran mietittävä kulutustottumuksia.
Minä ajattelen, että budjetointi on hyvä väline siinä suunnan annossa. Joku budjetti laitetaan, sitten sitä seurataan ja muokataan, jos siinä ei pysty pysymään. Sen sisäistäminen vaan meinaa olla välillä minulle vaikeaa, että vaikka on budjetti, niin sen ylitys tai alitus ei ole maailmanloppu vaan oikeasti tietoa antava tapahtuma, jonka myötä oppii paremmaksi budjetoijaksi :)
Mullahan tämä budjetti on kokonaan henkilökohtainen. Eletään kahden hengen taloudessa ja lapset on muuttaneet pois kotoa. Puoliso maksaa omat juttunsa ja minä omani. Kotitalouden kulut eli asuminen, puhelin, netti ja ruoka puolitetaan. Eli taloutemme kuluttaa kotiin ostettuun ruokaan suunnilleen 400e tai vähän yli/kk Välillä teen eväät töihiin kotiinostetusta ruoasta, mutta jos käy niin että menen kauppaan ja ostan erikseen eväitä töihin maksan ne kokonaan itse ja siksi mulla on tuo kategoria eväät.
VastaaPoistaKyllä, näin se on. Se antaa vähän suuntaa siitä minkä verran haluaisi mihinkin menevän ja sitten lopullisesta kulutuksesta näkee että onko ajatus ollut realistinen.
Niin ja mä maksan joka kuukausi bensasta puolisolle 40e. Koska olen periaatteessa valinnut autottomuuden ja se joka haluaa omista autonn myös maksaa sen kulut, mutta käytännössä kitenkin hyödyn autosta sen verran, että maksan säännöllisesti ton 40e/kk ja lisäksi vähänkään pidemmillä yhteisillä reissuilla maksan kuluneesta polttoaineesta puolet.
VastaaPoistaMeillä on etsinnässä joku, jolta hoituu osakeyhtiön kirjanpito. Nämä tämmöiset aiheet itselleni ovat aina olleet hieman haastavia, kun pitää numeroita pyöritellä. Mielenkiintoista kuitenkin lukea ja hienoa nähdä, miten se hoituu.
VastaaPoista