tiistai 29. lokakuuta 2019

Liian herkkä pää

Nokian osto oli hyvä testi siitä onko pääni siinä kunnossa että pystyn sijoittamaan osakkeisiin. Ei ole. Suorien osakkeiden osto menee selkeesti alueelle jota sanotaan pelaamiseksi ja mulla ei pää pelaamista kestä.

Voitot ja tappiot tekevät liian isoja tunnereaktioita. Rahastojen liikkuminen ei vaikuta samalla tavalla. Siellä plussat ja miinukset eivät tunnu oikein missään, paitsi että seuraan Nordnetissä käydessäni miinuksia ja ostan pikkuisen lisää jos rahasto on miinuksella. Toki rahastot eivät ole vielä menneet oikein kunnolla miinukselle, joten ihan todellista tunnevaikutusta en voi tietää, mutta koska niihin sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa enkä meinaa myydä niiden sisältöä seuraavaan 13 vuoteen niin saavat minun puolestani heilua miten paljon vaan.

Nokia on näyttänyt parissa päivässä että osakkeiden liikkeet tuntuvat henkilökohtaisen valinnan onnistumisena tai epäonnistumisena ja tämä tekee päähän tunnemuutoksia joita en halua. 


Kävin Nordnetissä kurkkimassa vähän juttuja. 
Inspiroiduin kun joku ruokayhtiö kertoi listautuvansa syksyllä ja ruokabisnekseen sijoittaminen tuntuu järkevältä. Tajusin yhtiöitä ja kursseja ja listautumisanteja katellessani, että en ymmärrä mistään mitään.

Osakkeiden ostaminen on kohdallani samaa kuin arvalla heittäisi, joten kyllä se nyt taitaa jäädä tähän Nokiaan ja luultavasti myyn senkin pois kun se on kohonnut jollekin järkevälle tasolle, mitä se epäilemättä tulee  jossain vaiheessa tekemään. Toki sijoitukseni siihen on niin pieni että sen voisi antaa olla siellä samalla tavalla kuin rahastotkin seuraavat 13 vuotta, mutta todennäköisesti myyn sen pois ja sijoitan nekin rahat rahastoihin. Sitäkin kautta saan oman osuuteni Nokiasta aikanaan.

Koko Nokian osto tuntuu jo nyt typerältä idealta eikä se johdu siitä että kurssi on jatkanut laskuaan, vaan siitä ettei pääni ole osakepoimijan pää. Olisinko voinut tietää sen ilman tätä kokeilua. Ilmeisesti en, vaikka kyllä tällä elämänkokemuksella olisi pitänyt. 

2 kommenttia:

 1. Sain myytyä omat Nokiani pois viime heinäkuussa 5,06 e hinnalla ja tämä kurssilasku on tietysti omalla kohdallani vain lisännyt tyytyväisyyttäni valinnastani. Oli kyllä ihan sattuma, että satuin tajuamaan tilaisuuteni sopivalla hetkellä ja pistin ne lihoiksi. Tällä hetkellä en omista suoria osakkeita lainkaan, mutta rahastojen kautta kyllä Nokiaa edelleen on omistuksessa... Olen miettinyt jatkossa USA:n rahastoihin laajentamista.

  Nokian osakkeet oli roikkunut matkassani varmaan 20 vuotta, koska sain ne perintönä. Koko sen ajan niiden arvo on tietenkin ollut isossa kuvassa laskusuuntainen, joten ymmärrettävästi kokemukseni sen puljun suhteen on katkera. En koske siihen enää tikullakaan, vaikka arvo laskisi mihin.

  Suorat osakkeet vaatisi mielenkiintoa perehtyä puljun toimintaan, johtoon, visioihin, tunnuslukuihin, kilpailijoihin samoilla markkinoilla jne. Ei vain ole mun juttu ollenkaan, joten rahastot on siksi oma valintani. Toisaalta pikavoittoja rahastoilla on turha odottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tosi hyvin. En ees oikein tajua mikä höyrähdys se niiden osto oli. Mulla on kertynyt pikkusen rahaa Nordnetin tilille ja kun sijoittelen rahastoihin maltillisesti niin se sijoittamaton summa siellä vaan kasvaa ja sitten tuli tollanen iso kurssilasku jollaisesta tietenkään kukaan oikea sijoittaja ei mitään osta. Mutta meikä sitten osti 100 kappaletta.

   Varmaan kattelen pari vuotta noiden kanssa että mitä ne tekee.
   Olen selkeesti itekin rahastosijoittaja. Se on sopivan tylsää.Mulla onn superrahastojen lisäksi yksi USA etf. Pieniä summia laitan sinne.

   Jännitystä voi hakea harrastuksista jos jännityksestä tykkää. Minä tykkään, mut en osakejännityksestä :)

   Poista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...