perjantai 10. huhtikuuta 2020

Aika pitkä kesäloma tulossa.

Vaikken mitään sijoittamisesta oikeasti ymmärrä, niin siinä missä vielä muutama vuosi sitten olisin panikoinut ja nostanut rahojani miinuksella, olen osannut olla näiden kurssilaskujen kanssa hämmentävän tyyni. Rahastot menivät syvimmillään 30% monttuun ja mulla se tarkoitti yli 2000e:n miinuksia. Eivät siis ole isot nämä säästöni, mutta jostain se on aloitettava.

Oikeasti odotin kurssien menevän paljon syvemmälle ja pitempään. Nyt tilanne on n.10% miinuksella.  Joku ennusti, että kurssit romahtaa syksyyn mennessä jopa 60%, mutta nyt ne on ainakin olleet pelkässä nousussa jo pari viikkoa.
 Normaali kuukausisäästö on jatkunut, lukuunottamatta ainoaa ETF rahastoani, jonka tiputin pois kuukausisäästöstä, koska tuntui siltä, että mulla ei rahat riitä säästää samaan malliin kuin aiemmin.Todennäköisesti en ota ETF:ää takaisin kuukausisäästöohjelmaan vaan odotan että se on nousut takaisin plussalle, myyn ne muutamat sataset ja korotan ideksirahastojen säästösummaa.

Nyt näyttäis siltä, että rahat ehkä riittää myös sijoittamiseen lomautuksista huolimatta. Harrastuskauden alku venyy ties kuinka pitkälle kesään ja mitä todennäköisimmin elokuun MM -kisat perutaan. Lajiliitto ei ole tehnyt vielä päätöstä siasta, vaan vetkuttelee sen kanssa toukokuun loppuun. Ennakkoilmottauduin kisoihin, mutta lopullisen osallistumispäätöksen  teen vasta sitten kun on pakko. Nyt tuntuu että en osallistu. Tuntuu järjettömältä lähteä kisoihin käytännössä lainkaan ilman harjoittelua.

Lomautuksia tulee kesälle vissiin kolmisen viikkoa. En ole siitä erityisen huolissani. Velattomuus on tämmösessä tilanteessa aivan älyttömän ihanaa. Myös lasten aikuisuus on aika ihanaa, rahaa jää säästettäväksi pienistäkin tuloista kun jälkeläiset elää enimmäkseen omillaan.

Mulla on parin tonnin puskuri säästötilillä ja kolmisen tonnia harrastustilillä, jota voi myös käyttää puskurina, jos sellainen tilanne tulisi. Tuskin tulee, koska lomarahoja meiltä ei leikattu. Otan lomautuksen lisälomana, jonka rahoitan lomarahoilla. Näyttäis siltä että olen lomalla, vapaapäivillä ja lomautuksilla 4.5-19.7 välisen ajan. Aika pitkä kesäloma.

 2 kommenttia:

  1. Kurssilasku osuu kohdallasi aika hyvään saumaan, eli alkuun. Toki parempi olisi tietenkin kun tilanne ei samalla olisi työnteon ja palkansaannin osalta haasteellinen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että olet henkisesti valmis ja jonkin verran myös muutenkin varautunut asiaan, joten pärjäät kyllä. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Olen samaa mieltä, kurssilasku sattui nyt hyvään aikaan kokonaisuuden kannalta. 1,5 vuotta on rahastosijoittamista takana ja n.12 edessä. Mun puolesta ei tarvii ihan hirveän nopeasti nousta takaisin :)

    VastaaPoista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...