perjantai 25. joulukuuta 2020

Joulutili

Juttelin pari päivää sitten 60+ ikäisen ystäväni kanssa rahasta. Kaikki lähti siitä, että kysäisin onko heillä (siis ystävä ja kotona asuva aikuinen opiskelijatytär) jäänyt paljon säästöön rahaa, koska vuotuiset 2-4 ulkomaanmatkaa on jäänyt tekemättä. Kaveri osoitti sormella kahta uutta nahkasohvaa ja kertoi rahojen olevan niissä. Siitä juttu liukui pikkuhiljaa myös jouluun jolloin kaveri sanoi että "aiemmin oli rahaa jouluna, mutta nykyään veronpalautukset tulee jo elokuussa ja jonnekin ne vaan ehtii hävitä syksyn aikana." 

Kerroin hänelle siinä vaiheessa työkaveristani jolla on oma tili sitä varten, että saa siirtää veronpalautukset sinne odottamaan joulua. Ystävä saattoi alkaa ajatella tätä mahdollisuutta, koska hän muisti parikin tiliä jonne tämmöisen siiron voisi tehdä. Tässä vaiheessa keroin hänelle omasta taktiikastani. 

Olen pyrkinyt jo vuosia siihen, että en saisi veronpalautuksia. Yleensä tasaan loppuvuodesta veroprosentin niin, että vuoden viimeisinä kuukausina saan vähän enemmän palkkaa kun prosentti pienenee ja palautukset jää seuraavana vuonna saamatta. Tänä vuonna maksoin jäännösveroa 160e eikä se tuntunut miltään, koska varauduin siihen etukäteen. 

Mulla jää palkasta joka kuukausi muutamia satasia käyttämättä ja siirrän niitä neljään eri paikkaan. Nordnettiin menee automaattisesti tällä hetkellä 200e. Säästötilille, eli vähän isohkoksi paisuneeseen puskuriin menee 70e ja myöskin ennenestään suht paksulle harrastustilille 70e.

Neljäs paikka on nimeltään Joulu+verot. Laitan myös sinne 70e joka kuukausi. Kutsun rahaa "veronpalautukseksi". Vuoden aikana saan säästettyä joulutilille 840e jollaista summaa en todellakaan käytä jouluun. Lahjoihin ja ruokiin yms menee mulla noin 500e/joulu. Tähteeksi jää 340e joista maksan mahdolliset jäännösverot ja loput palautan joulun jälkeen käyttötilille ja aloitan säästämisen tammikuussa uudestaan. 

Olen paasannut veronpalautuksien optisesta harhasta ainakin kerran aiemmin täällä https://vacciniumoxococcos.blogspot.com/2019/03/verolappu-tuli.html, joten en toista saarnaa, mutta sen sanon, että kun veroprosentti on kohdallaan voi päättää itse minkä kokoisen veronpalautuksen kunakin vuonna haluaa, eikä liian suuret kertasuoritukset laita päätä sekaisin, niin kuin monelle palautusten odottajalle tuntuu käyvän. Mulla tämä systeemi näyttäis toimivan hyvin. Johtuu tietenkin siitä, että olen oppinut hemmetin moenlaisen harha-askelen jälken elämään niin, että rahaa menee vähemmän kuin tulee. Silloin ei tarvitse käydä veitsellä säästöpossun kimppuun vaan voi elellä suht tyytyväistä ja huoletonta elämää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...