torstai 31. joulukuuta 2020

Taloustilanne vuoden vaihtuessa

 Vuosi sitten taloustilanne oli seuraavanlainen. Pankissa 6863e Nordnet 6052e Käteistä 275e Yhteensä 13190e. Asetin silloin tavoitteeksi rahatilanteen säilymisen ennallaan, koska suunnitelmissa oli virkavapaita ja lomamatkoja ja kilpaurheilua. Toisin kävi ja pienistä lomautuksista huolimatta rahaa jäi säästöön tulevia huimailuja varten. 

Tällä hetkellä tilanne on sellainen että Pankissa on 7796e, Nordnetissä on 9064e ja käteistä 30e eli yhteensä 16890e. Nordnetin varoista 3489e on osakkeissa, 4290e on rahastoissa ja 1190e on käytettävissä. Varallisuus on kasvanut 3700e. Summa ei ole järin suuri, vain 308e/kk. Varallisuus kasvoi prosenteissa 27,82%. En tiedä onko tulos hyvä vai huono. Jos laskee säästöprosentin nettotuloista saan 17,2% eli aika huono. 

Koska viime kesän harrastaminen epäonnistui useammasta syystä, olen säästänyt siten, että olen maksanut kuluneen vuoden aikana etukäteen tulevan vuoden harrastamisenOlen siis pannut palkasta sivuun huomattavasti enemmän kuin ton 300e/kk. Tämä tulee toivon mukaan näkymään ensi vuoden säästösummassa, koska tämän kesän harrastaminen ei pienennä varallisuutta eikä uusia välineitäkään tarvitse tulevana kautena hankkia. Siltä osin voin siis lisätä panostusta säästämiseen ja näin kuuluukin toimia, sillä vuoden 2021 aikana säästetään vuoden 2022 harrastaminen, sikäli mikäli vielä silloin kallista harrastusta harrastan. 

On muuten oikeesti ihana ajatella että on oppinut säästämään rahat ennen niiden käyttöä. Mulla on jonkun verran kavereita jotka maksaa harrastuksensa luotolla ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että seuraavana vuonna ei sitten enää paljoa harrasteta, ellei sitten lähdetä sille linjalle, että otetaan uutta velkaa. Olen siunattu ja onnekas että olen viimein tässä tilanteessa enkä siin toisessa. 

Ensi vuonna ei pitäisi olla mitään isoja hankintoja, koska pesukone on uusi ja hampaat korjattiin tämän vuoden rahoista. Tekisi tosin mieli aloittaa uusi liikuntaharrastus eli keilailu ja siihen menee varmasti jonkun verran rahaa, kun pitää pallo ja kengät ostaa. Kausimaksua en kuitenkaan maksa ennen kuin tämä kulkutauti hellittää, eli voi olla aloitan sen harrastuksen tosissaan vasta ensi syksynä, enkä nyt keväällä niin kuin alunpitäen oli suunnitelma. 

Ensivuodelle en ole suunnitellut virkavapaita enkä matkoja. Mitä todennäköisimmin en järkkää itseäni elokuuksi ulkomaille ( siis sille viime vuodelta siirretylle urheilureissulle) koska nyt tuntuu etten olekaan valmis niihin kisoihin joihin vuosi sitten luulin haluavani. Tästä syystä voi laittaa kunnollisen säästötavoitteen ja tähdätä varallisuuden nousussa jonnekin 6000-7000e:n väliin. Laskin että 30% oletetusta nettopalkasta on 6457e. Tämä tekee 538e/kk.  Mulle just sopiva haaste eikä pitäis vetää elämää liian tiukille. Laitetaan tämä siis tavoitteeksi, sillä oletuksella että elämä tästä normalisoituu, pörssit ei romahda eikä isompia lomautuksia tule. 

2 kommenttia:

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...