En todellakaan ole mikään talousasiantuntija ja matematiikkakin on vähän niin ja näin ja siksi en aina tajua ihan kaikkea mitä tähän uuteen säästämisharrastukseen liittyy.
Kun laitan palkastani rahastoon rahaa, merkkaan sen kategoriaan säästäminen. Penno tulkitsee säästämisen kulutukseksi. Tämän ymmrrän vielä jotenkin. Siis laittamalla rahaa rahastoon, ostan rahasto-osuuksia eli kulutan tulojani ostamalla jotain.
Siten tulee se asia jota en tajua. Jos palkasta jää tähteeksi rahaa ja laitan se säästötilille puskuriksi, niin sekin säästö merkkaantuu Pennossa kulutukseksi. Sitten kun tulee kuukausia jolloin ylitän tuloni ja joudun käytämään puskurissa olevia rahoja niin sekin merkataan kulutukseksi. Tavallaan mä siis kulutan saman rahan kahteen kertaan. Vai pitäisikö säästöstä otetut rahat merkata kirjanpidossa tuloksi, koska ne on merkattu myös kulutukseksi.
En nyt tiedä tajuaako kukaan tätä ongelmaa, mut jos joku tajuaa niin voisko selittää mulle miten minun pitäis tää asia käsittää.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä
Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e Yht...
-
Olen vuosia yrittänyt saada jonkinlaista järjestystä elämään useammallakin elämän alueella, mutta vaikeaa on ollut. Kaikki kurinalaisuutta j...
-
Torstaina sain viestin että uusi välineeni ensi kesän leikkimisiin oli vihdoin saapunut Suomeen. Lelu on kallis ja olen sen saamiseksi sekä ...
-
Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e Yht...
Kyseessä on ongelma, jota et yksinkertaisimmilla kirjanpito-ongelmilla käytännössä voi ratkaista täydellisesti. Pennossa ongelma on, että se ei tunnista kuin kaksi rahaluokkaa: tulot ja menot. Ns. "oikeat" kirjanpito-ohjelmat tunnistavat näiden lisäksi myös sellaisia luokkia kuin velat ja omaisuuserät (osakkeet, rahastot), ja ymmärtävät säästötilin ja käyttötilin välillä liikkuvat summat yhä olemassaoleviksi, eivätkä kuluiksi. Yksityiskäyttöön tällaiset oikeat ohjelmat ovat kuitenkin useimmille liian haastavia ja monimutkaisia, ja vaikka itse käytän sellaista, en voi suositella opettelun työläyden vuoksi.
VastaaPoistaPennossa pikakorjaus voisi olla juuri tuo, että merkitset säästöön siirretyt rahat kuluksi, ja sieltä otetut rahat tuloksi. Tällöin aina yhden kuukauden sisällä tapahtuneet muutokset heijastavat parhaiten käyttötilin saldoa. Jos taas haluat ennemmin jäljittää todellista kulutusta suhteessa tuloihin, kannattaa jättää merkitsemättä siirrot käyttötilin ja säästötilin välillä kokonaan: tällöin Pennoon kertoo tarkat tulo- ja menoluvut kuukausi- ja vuositasolla, etkä joudu erikseen vähentämään niistä säästötilin osuuksia. Tässä tapauksessa joudut manuaalisesti seuraamaan sekä käyttötilin että säästötilin saldoja, etkä voi katsoa kumpaakaan suoraan Pennosta, eikä myöskään Pennon "näin paljon rahaa käytössä per päivä" toiminto kerro totuutta.
Joka tapauksessa Pennon lisäksi joudut laskemaan esimerkiksi netto-omaisuuden määrää, kuten olet blogissa tainnut tehdä tähänkin asti, Pennon kaltaiset arkikulutuksen seurantaan tarkoitetut ohjelmat eivät vain taivu sellaiseen.
Kirjanpito-ohjelmilla, mainio paikka kirjoitusvirheelle taas :D
VastaaPoistaKiitos. Tämä selvensi. Juuri tätä eilen pohdin että olisiko vaan viisainta jättää merkkaamatta se raha mikä siirtyy säästötilille, niin se pysyy sitten Pennon kirjanpidossa käytettävissä olevana rahana, koska sehän puskurin tarkoitus kuitenkin on. Puskurin kokoaminen ei siis suoranaisesti ole säästämistä, vaan käyttörahan tallettamista myöhempään käyttöön, jota säästäminenkin tietysty voi olla :)
VastaaPoistaMut koska mulla ei kuitenkaan ole aikaa eikä ehkä kykyäkään oppia vaativampia kirjanpito-ohjelmia niin etenen Pennolla. Mulle riittää kuitenkin tuo kulutuksen näkyväksi tuleminen jolla pystyn hahmottamaan sen että mihin se raha ihan oikeasti menee.