sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Motivoiva tavoite

Juteltiin tänään iäkkäämmän ystäväni kanssa säästämisestä, eläkkeellä olosta, rahastoista, veloista ja Pennosta.

Kerroin että olen alkanut valmistautua eläkeikään säästämällä ja yrittämällä elää jo nyt niin kuin eläkeläinen. Ystäväni naurahti, että miten se eläkeläinen sitten elää. Aika niukasti sanoin, koska mulla on ollu niin pieni palkka. 


Postasin jo aiemmin eläkkeeseen liittyen, mut tein vähän uusia laskelmia ja tätyy sanoa että tulevan eläkkeen tarkastaminen kannattaa ehdottomasti tehdä viimeistään kymmenen vuotta ennen eläkkeelle jäämistä, koska silloin ehtii vielä oikeasti vaikuttaa omaan eläkeläisen elintasoonsa.

Minulla alimpaan eläkeikään on 13 vuotta. Alin eläkeikäni on 65 vuotta ja 2kk ja eläkearvioni ennen verotusta 1367e/kk. Verotuksen jälkeen käteen jää 1160e eli naurettavan vähän. Nyt olen päättänyt säästää rahaa, jotta voin maksaa tarvittaessa itselleni lisäeläkettä. 


Mulla on säästämisessä pari ajatusta joita olen suunnitellut toteuttavani. Opettelen elämään jo nyt niin että peruskulutukseni ei enää jatkossa ylitä 1100e/kk (harrastusta en laske peruskulutukseen joten säästöön ei jää niin paljon kuin tällä taktiikalla muuten voisi jäädä) Toinen ajatus on, että säästän muutamaan eri rahastoon vähintään 250e/kk ja sitten kun puskuri on tarpeeksi iso saatan lisätä rahaston menevää summaa. Tarkoitus on kuitenkin säästää rahastoihin vain sen verran kuin pystyn ilman menettämisen ahdistusta sivuun laittamaan. Eli Ensin parin kuukauden puskuri säästötilille ja suht mukava arki ja sitten ylimääräiset rahastoihin.

Laskin korkoa korolle laskurilla https://www.rikaserakko.com/p/korkoa-korolle-laskuri.html, että jos säästän 270e/kk ja saan 13 vuoden aikana vaikkapa 3% korkoa, niin rahastoissani olisi eläkkeelle jäädessä 50000e. 


Jos kuvitellaan että elän 80 vuotiaaksi voin maksaa säästöistäni itselleni 277e lisäeläkettä joka kuukausi viidentoista vuoden ajan. Jolloin mulla ois käytössä 1430e/kk Eikä tässä ole laskettu sitä rahaa mitä pääoma ehtii vielä tuona aikana kasvaa korkoa ennen kuin kokonaan loppuu.
 
Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu ei tarvitse olla ainoa motiivi säästämiselle. On erittäin motivoivaa tehdä laskelma omasta pienestä eläkkeestään ja siitä miten siihen voi vaikuttaa nyt kun palkkatuloja vielä on. 
2 kommenttia:

  1. Suunnitelma kuulostaa hyvälle, eikä ollenkaan mahdottomalle! Itse huomaan, että olen jotenkin huono ajattelemaan kovin montaa vuotta eteenpäin, vaikka tietysti pitäisi. Suurimpana kysymysmerkkinä mulla on varmaan se, että asunko eläkeikäisenä yksin vai en. Yksin asuessa saisi eläkkeensaajan asumistukea monta sataa euroa kuussa, mutta silloin toki omaisuutta ei saa olla kovin paljon. Säästääkö siis "kunnon" summa rahaa ja maksaa eläkkeellä asuminen kokonaan omasta pussista? Vai säästää ehkä max. 15 000 € ja maksaa vain pikkusumma asumisesta itse? Kakkosvaihtoehto kuulostaa ehkä järkevämmältä ja ei-niin-mahdottomalta, kun vuokralla asuessa ne asumiskulut tekevät aina sen suurimman loven. Se lohduttaa, että äitini saa kansaneläkettä ja tuntuu silti tulevan toimeen varsin hyvin, mutta toki hän ei ole koskaan tonnien palkkoja saanutkaan. Eikä ole ollut ikinä penniäkään velkaa kenellekään.

    VastaaPoista
  2. Voi sen noinkin ajatella. Mä olen ollut silleen onnekas, että on aina ollut töitä, niin nää asumis - ja muut tuet on jäänyt kokonaan saamatta, niin ei ole käynyt mielessäkään, että sellaista sitten eläkkeellä saisi jos ei olis säästöjä.

    Taidan silti säästää. Saa yhteiskunta antaa sitten tuet niille joilla on ollut hankalampaa elämässä.

    VastaaPoista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...