lauantai 2. marraskuuta 2019

Tulorajan tarkistus

Pari viikkoa sitten työnantaja ilmoitti, että kannattaa tarkastaa tilinauhasta riittääkö tuloraja vai pitääkö laskea uusi prosentti uudella tulorajalla.

Tarkistin tilanteen ja selvisi että mulla raja on paukkumassa reilusti yli ja tilistä lähtee 39% verottajalle ellen tee uutta verokorttia. Kävin sitten omaverossa ja laskin itelleni uuden prosentin. Prosentti on nyt 14,5% entisen 14% sijaan.

Laskin huvikseen paljonko olisi mennyt liikoja ennakkoja ellen olisi tätä korjausta tehnyt.

Bruttotuloni oli lokakuussa 2495e Laitan oletusarvoksi marras- ja joulukuulle 2450e koska lokakuun palkka sisälsi päivärahoja joita ei enää ole tulossa.  Palkkani vaihtelee, koska osa palkastani muodostuu iltalisistä ja ne taas vaihtelee kuukausittain. Käytännössä talvella on useita satasia parempi bruttopalkka kuin kesällä.

14,5% palkastani on 355,25e

39% palkastani on 955,50

Ilman veroprosentin tarkastusta olisin lainannut verottajalle 600e/kk eli 1200e loppuvuoden aikana, joka toki olisi tullut vuoden päästä takaisin himoittuina ja arvostettuina ja ihanina veronpalautuksina. Hah, huomasitteko sarkasmini. Pikku vaivalla sain siis siirrettyä nuo veronpalautukset käyttööni eli säästöihini  tai joululahjoihini tai vaikkapa sen uuden 1700e maksavan harrastusvälineen laskuun, joka tulee sopivasti joulun alla.

Juttelin eilen työkaverin kanssa ja kehotin häntäkin toimimaan samalla tavalla. Hän on juuri näitä jotka ovat säästäneet verottajan avulla joulurahaa, koska muuten ei tulisi säästettyä.  Puhuttiin erillisestä säästötilistä ja siitä että mitä jos työkaveriikin kokeilisi laittaa ensi vuonna veroprosentin kohdalleen jo alkuvuodesta ja alkaisi automaattisäästää suoraan omalle tililleen sen summan minkä nyt on kierrättänyt verottajan kautta.

Työkaveri ei ole ihan varma voiko luottaa säästämiseensä, koska kuten vanha sanonta sanoo "liha on heikko", mutta lupasi harkita asiaa. Nykykäytännön veronpalautukset tulee hänen joulutarpeita ajatellen liian aikaisin eli elokuussa ja rahat pitää joka tapauksessa osata säästää jouluun asti.

Mua ilahduttaa tämä nykysuuntaus että ihmiset alkaa uskaltaa puhua rahasta, palkoista, säästämisestä ja rahan käytön hallinnan vaikeudesta. Puhuminen on tie eteenpäin. 

4 kommenttia:

 1. Tarkistin, ja tippui 22.5%:sta 10%:tiin. Aika kivaa! :)

  VastaaPoista
 2. Minulla on ollut tapana laskettaa verokortti uudestaan jopa kolmesti vuodessa, koska haluan maksaa ennakkoverot mahdollisimman lähelle oikein. Olen hankkinut muutosverokortin usein vuoden alussa, koska verottajan arvaus ei ole mätsännyt oman oletukseni kanssa. En jätä tulo-olettamaan hirveän montaa tonnia ilmaa, kuten moni muu taitaa tehdä. Usein puolivälissä vuotta sitten huomaan, että tulot on kuitenkin hieman eri suuntaiset (esim. ylitöiden vuoksi) kuin olen laskenut, joten hankin taas uuden verokortin. Kuukautta tai kahta ennen verovuoden päättymistä teen sitten tarvittaessa vielä viimeiset korjaukset ja vielä uuden kortin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tolla tavalla ei tule ylätyksiä ja saa kaikki ansionsa heti omaan käyttöön.

   Poista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...