tiistai 9. lokakuuta 2018

Ajattelin vaihtaa pankkia

Säästäminen on lisännyt krittisyyttä vanhoja tottumuksia kohtaan. Olen ollut saman pankin asiakas lähes 20 vuotta, nyt siihen taitaa tulla muutos.

Meikähän on niitä joiden kotona ei huonekalujen järjestystä vaihdella alvariinsa. Kun tavarat on löytäneet paikkansa ne saavat olla siinä maailman loppuun asti. Muutosvastarinta on kova ja se on näkynyt elmässä valitettavasti ikävilläkin tavoilla, mutta joskus joku impulssi saa aikaiseksi tarpeen tehdä muutos ja sitten se tehdään räväkästi ja isompia miettimättä.

Pankin vaihtosuunnitelmiin toimi impulssina OmaSp:n kuukausittaiset kulut. Nykyisen pankkini palvelumaksut olivat syyskuussa 17.80e. Vuodessa se tekee niinkin paljon kuin 213.60e Älytön summa, joka osittain on ollut omaa mokaa ja osittain pankin käytäntöjä. Oma moka johtuu siitä että mulla on ollut tilille kaksi korttia, Visan luottokortti ja Visa electron. 


Olen ihan hemmetin luottokorttivastainen ihminen, mutta jouduin hankkimaan sen viime syksyn Usa matkaa varten ja siellä se olikin ihan hyvä. Matkan jälkeen kortti on lojunut laatikossa lähes käyttämättä ja käyttökorttina on ollut Visa electron.

No nyt sitten avasin vihdoin silmäni korttien kuluille. Luottokortti maksaa 3e/kk ja Electron 5e/kk. Päätin lakkauttaa korteista kalliimman ja rohkaistua kulkemaan luottokortti lompakossa. Alensin kortin luottorajaa viidestä kahteen tonniin turvallisuussyistä. Sitä pelkoa ei ole, että luottoa itse 
arjessa käyttäisin, mutta kortin voin kyllä huomaamattani hävittää, helposti.

Visa electronin tuhoamisen jälkeen vuosikulut pienenivät 60 euroa mutta 153,60e vuodessa on edelleen aivan liikaa, jos kerta vaihtoehtojakin löytyy. OmaSp:n kulut koostuvat ainakin osittain siitä että verkkopankin käyttö maksaa. Jokainen tilillä käynti maksaa 0.15e ja jokainen verkkopankissa maksettu lasku maksaa 0.15e. Jotain muitakin kuluja siihen varmasti sisältyy, mut ei nyt ole pankki auki, enkä viitti tätä varten sitä avata. Myös OmaSp:n rahaston kulut ovat semmoiset että on aika ottaa rahat pois ja siirtää tuottavampiin rahastoihin. Mutta taidanpa odotella pörssiromahdusta ja kerätä ensin sen kuuluisan puskurin ennen kuin sijoittelen rahojani uudestaan rahastoihin.

Olen nyt sitten mainosten uhrna siirtymässä S -pankkiin. Jäsenyys on ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Viime viikolla hankin pankkitunnukset ja eilen laitoin luottokorttihakemuksen S-ryhmään. Ilmaiset kortit ja ilmainen tilin käyttö olivat nyt se olki mikä katkaisi kamelin selän. Jos saan luottokortin S-ryhmältä lopetan OmaSp:n asiakkuuden kokonaan. Elleivät ne myönnä mulle luottokorttia joudun pitämään tilin myös OmaSp:ssä, mutta käyttö- ja palkkapankiksi muutan S -pankin.

Edit klo 16.20: S-pankki oli myöntänyt mulle luottokortin 2000e:n luottorajalla alle vuorokaudessa. Laitoin hakemuksen eilen 22.30 ja nyt jo näkyy verkkopankissa uudella kortilla 2000e:n saldo. Täytyy nyt vaanmuistaa että raha ei ole minun. Sitä ei käytetä muuta kuin lentolippuja ostaessa ja hotelleja varatessa, eli ei ihan just tänä vuonna. Pikkavipejä joksi tämäkin on tavallaan luokiteltavissa saa kyllä naurettavan helpolla. Viikonpäästä mulla on S-luottokortti pöydän laatikossa ja S- maksukortti lompakossa, 96e vähemmän kuluja vuodessa pelkästään näistä korteista ja toinen mokoma muita kuluja menneisyydessä myös.


Jännittävää tämä pakin vaihto, tosi outoa, vähän kuin kirkosta eroaisi. :)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...