keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Eläkeikään varautuminen.

Mulla ei todellakaan ole ajatusta olla mitenkään taloudellisesti riippumaton eläkeläinen, enkä mitä todennäköisimmin ala sitä varten osakesäästäjäksi. Eläkeikään on kuitenkin hyvä varautua ja oikeastaan koko tämän säästöidean takana siintää lähestyvä eläkeikä.

Kävin kattomassa työeläkeotteeni https://www.tyoelake.fi/tyoelakeote/ ja laskin sen avulla arvion eläkkeestäni eläkelaskurilla https://www.tyoelake.fi/elakelaskurit/.  Alin arvioitu eläkkeeni olisi laskurin mukaan 1367e eli noin 330 euroa alempi kuin viimeisin palkkani. Jos haluaisin jäädä eläkkeelle vasta 67 vuotiaana eläkkeeni olisi noin 180 euroa isompi eli 1545e kuukaudessa. 


Jos siis haluaisin jäädä eläkkeelle tossa alemmassa eläkeiässä ja nauttia ykemmän eläkeiän ansioita seuraavat 20 vuotta minulla pitäisi olla säästössä näin karkeasti päässä laskien 43000 euroa. Jos säästöaikaa on 13 vuotta kuten minulla olisi, voidaan tosta laskea että nolla korolla mun pitää säästää tollanen 276e/kk.

Eläkepäiviin ajattelin valmistautua lähinnä niin että opettelen elämään pienemmillä kuluilla kuin mitä oletettu eläkkeeni on. Ei tule sitten tulojen pieneneminen yllätyksenä.

Eli jos vaikka tavoittelis selasta tilannetta että leikkisi olevansa elkkeellä jo nyt ja pyrkisi siihen, että kaikkeen kulutukseen harrastukset mukaan lukien riittää toi alempi eläke jo nyt niin silloin saisi säästöön vähintään 330e/kuukausi. Eläkeläisenä osaisi sitten helposti ellellä tolla pienemmällä summalla kun olisi siihen tottunut ja harrastamiseen ja matkailuun olisi olemassa se valmiiksi säästetty lisäeläke. Himputti, tämähän on nerokas suunnitelma. 


Alin eläkeikä 65 vuotta ja 3kk. Eläkearvio/kk 1367e/kk

Tavoite-eläkeikä 67 vuotta ja 1kk Eläkearvio/kk 1545e/kk

Edit. Laskinpa taas idioottimaisesti koko homman. Unohdin ihan vaan sellasen pienen seikan kuin verot. Eli korjauksena tohon ensimmäiseen kappaleeseen että alin eläke on verojen jälkeen n.600e pienempi kuin nykyinen palkkani. Tämä tarkoittaa vain sitä että pitää opetella elämään alle 1150e:llä/kk. Noin keskimäärin ja suunnilleen. Eli sanotaan tämä nyt tavoitteeksi ääneen. Tästä eteenpäin pyrin siihen että kulutus on alle 1100e/kk

2 kommenttia:

 1. Minä olen jo eläkkeellä. Ennen eläkkeelle siirtymistä myös minä pidin tarkkaa kirjaa menoista ja pyrin selviämään ennakoidulla eläkkeelläni. Tosin ymmärsin tehdä tätä vain pari vuotta, joten sinun varautumisesi on vielä paremmalla tolalla.

  Protestoin aikanaan työkaveria, joka jossain vaiheessa puolihuolimattomasti totesi, että eihän sitten eläkkeellä paljon mitään kulutustakaan ole, että kyllähän silloin pienemmällä rahalla tulee toimeen. Olin jäämässä hyvässä kunnossa ja suht nuorena eläkkeelle, joten olin sitä mieltä, etteivät menoni mihinkään laske, kun elin mielestäni muutenkin taloudellisesti. No, kyllä menot kumminkin ovat pienentyneet, kumma kyllä, vaikka mielestäni olen elellyt ihan samaan tapaan. Ja eläkkeestäni jää lähes yhtä paljon säästöön kuin aiemmin palkasta, mikä on vielä merkillisempää. Joka tapauksessa mielstäni tämä systeemi oli hyvä.

  Huomaan myös, että todella pitää paikkansa, että tässä iässä on jo kaikkea. Ja kaikesta yleensä myös varakappale ja varakappaleen varakappale, jonka voi ottaa käyttöön, jos se varsinainen hajoaa. Olen miettinyt, mitä nämä nuoret konmarittavat minimalistit eläkkeellä tekevät... no, ehkä he ovat säästäneet aikanaan ja sijoittaneet rahansa niin hyvin, että voivat ostaa uuden siinä missä minä menen omalle kaapille.

  Toistaiseksi minulla ei ole kulunut rahaa terveydenhoitoon, mutta kai se on edessä, joten hyvä on, että eläkkeestäkin toistaiseksi jää jotain säästöön.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Minulla on nyt tätä kulujen tarkkailua ollut pari kuukautta ja aika isoja menoja olen onnistunut näihin kuukausiin järjestämään, mutta peruskulutus on kuitenkin ihan järkevän rajoissa. Ja säästöönkin jää vähän. Uskon että varautuminen todella kannattaa, vaikka voi hyvinkin olla että eläkkeellä ei niin paljoa kulutusta ole.

  VastaaPoista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...