lauantai 1. syyskuuta 2018

Taustaa

Jos viisi vuotta sitten olisin ajatellut niin kuin nyt, en taatusti olisi aloittanut kallista harrastusta heti velkaongelmista ja ulosotoista selviämisen jälkeen. Olisin alkanu säästää ja minulla olisi nyt mukava summa rahaa tilillä. Silloin en kuitenkaan vielä miettinyt sitä miten pärjään eläkkeellä vaan sitä, että elämästä puuttui hauskuutta. Koska tiesin harrastuksen tuovan sitä elämääni, päätin sijoittaa hauskuuteen enkä pankkitilille. Tämä oli hyvä valinta.

Harrastukseni (jota en nyt tässä ala avata sen tarkemmin) on sen luontoinen että alkuun pitää hankkia lukuisa määrä hintavia varusteita ja ite harrastaminenkin maksaa jonkun verran vuosittain. Laskeskelin että olen käyttänyt viimeisen viiden vuoden aikana harrastukseen suunnilleen 22 000 euroa, eli tollasen 4500e vuodessa. Paljon vai vähän, riippuu toki tuloista. Minun palkastani jonkun verran yli 20% eli aika paljon. Puolet tuosta summasta on välinekuluja joten tulevaisuudessa summa ei tule olemaan aivan yhtä paljon kun tärkeimmät varusteet on olemassa.

Harrastuksesta en ole edelleenkään aikonut säästää. Siihen tulee kulumaan kolmisen tonnia vuodessa ja koska kyseessä on kesäharrastus säästän rahat talven aikana kuukausittain erilliselle säästötillille ja makselen sitten kuluni sieltä kun niitä eteen tulee.

Muut kulutustottumukseni ovat sellaiset, että palkastani joka vaihtelee nettona 1600 ja 1800 euron välissä jää säästettävää useampia satasia joka kuukausi. Olen säästellyt pikkuhiljaa pankin vähäriskiseen rahastoon ja korottomalle säästötille mutta tällä hetkellä niillä ei ole vielä säästöjä kovin paljoa koska pidin vuorotteluvapaan ja kulutin säästöjäni sen aikana elämiseen, harrastamiseen ja matkailuun.

Nyt olis tarkoitus selvittää oikein kunnolla paljonko rahaa tulee kuukausittain, paljonko sitä menee, mihin rhat kuluu ja minkä verran jää säästettäväksi. Olen aika innoissani tästä projektista. Uskon ja toivon että lopputuos on hyvä. Ei ole tarkoitus alkaa miksikään sijoitushirmuksi, varovaisen ihmisen rahastoilla ajattelin edetä, kun ei ole tavoitteena mikään taloudellinen riipumattomuus, pelkkä eläkevuosien keventäminen vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...