maanantai 19. marraskuuta 2018

Haluaisko joku neuvoa

Kokemattomana säästäjänä on aika vaikea hahmottaa mikä olisi järkevä tapa/ajankohta hoitaa rahat pankkini kalliista rahastosta pienempi kuluisiin rahastoihin.

Mulla on siis säästöpankin rahastossa tällä hetkellä rahaa 3010,30e. Hankintahinta on ollut 2999,66 eli arvonnousu on juuri yt niinkin huikea kuin 0,35%.  Jos arvonnousu olisi 5% niin kuin se on välillä ollut niin silloin tilillä olisi rahaa n.130 euroa enemmän.

Haluaisin lopettaa tän kalliin rahaston jonka kulut on reilusti yli 1% mut kannattaako se tehdä nyt heti vai kannattaako mun odotella että arvo nousee jollekin järkevämmälle tasolle ja kuinka kauan tätä ylipäätään kannattaa odottaa jos kannattaa.

Siis teenkö vaihdon nyt vai myöhemmin. Osaisko joku kertoa.

5 kommenttia:

  1. Yritän olla antamatta suoraa vastausta, koska antamasi tiedot ovat vajavaiset ja väkisinkin vastaukseni olisi omista lähtökohdistani tarkasteltu ja sopivin minulle. Annan kuitenkin jotakin pohdiskeltavaa sinulle aiheen tiimoilta.

    Tärkeintä tietenkin on miettiä voitko saada parempaa tuottoa rahalle muualta. Ajatellaan että vastauksesi on kyllä ja suunnitelmakin uudesta sijoituskohteesta jo on. Karkeasti yleistäen jos vaihdat osakerahastosta toiseen osakerahastoon, ei myyntiajankohdalla ole suurtakaan merkitystä sillä samantyyppisillä rahastoilla suunta yleensä on melko sama.

    Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin miettiä hieman veroseuraamuksia, vaikka voittoa ei isosti ole kertynytkään. ” Luovutusvoitto on verovapaa, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1 000 euroa” Lähde https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopaperien_luovutusvoittojen_verotu/ Verotuksessa katsotaan että myytäessä myydään ensin hankitut osuudet. Ajatellaan että rahasto-osuuksia on ostettu kuukausittain pikkuhiljaa. Tämän hetkisessä tilanteessa alussa ostetut rahasto-osuudet ovat voitolla ja myöhemmin hankitut tappiolla. Jos vielä tänä vuonna myy siis rahasto-osuuksia enintään tuon 1000 euron edestä (varmanpäälle pelatessa hieman alle 1000 Eurolla) ja oletetaan että myytävätosuudet olisivat maksaneet aikanaan 800 euroa. Muuta myyntiä ei ole ollut vuoden aikana on tuo 200 euron voitto siis verovapaata. Vuoden vaihduttua myydään loput rahasto-osuudet 2010 eurolla. Näiden osuuksien hankintahinta on ollut aikanaan 2200 Euroa. Tappiota syntyy 190 euron edestä, joka on verotuksessa vähennyskelpoista luovutusvoitoista seuraavan 5 verovuoden aikana, koska myynnit ylittivät tuon 1000 euron rajan. Myytäessä koko rahasto-osuus kerralla verotettavaa luovutusvoittoa jää 10 euroa, josta vero 30 % on 3 Euroa. Jaettaessa rahaston myynti kahdelle eri vuodelle saadaan verotukseen -190 euron vähennettävä tappio, josta veroetu 30 % on 57 euroa.

    Itse tämä veroasia mielessä tarkastaisin rahasto-osuuksien ostoerien hintatietoja ja miten nuo veroasiat menevät jos myy osuudet yhdessä erässä tai kahdessa erässä. Tarkastaisin vielä perivätkö jotakin veloitusta lunastettaessa rahasto-osuuksia.

    Korjatkaa jos olen jotakin väärin ymmärtänytämä sillä mikään ammattilainen en ole vaan lähinnä itseopiskellut aihetta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vastauksesta. Joo, pienempikuluisiin rahastoihin olen vaihtamassa. Tarkoitus olisi että rahat sais lojua rahastoissa pitkään, niin olis siksi hyvä että olis sellasia rahastoja että ei tarviis enää vaihdella.

    Luultavasti menen huomenna pankkiin ja hoidan tämän asian ja tilin lopetuksen. Olen ihmisenä sellanen että ahistaa jos asiat menevät vaikeiksi, joten en ehkä jaksa noita verotushommia miettiä kun on kyse näin pienistä summista. Tilien siirto halvempaan pankkiin kompensoi alle vuodessa tommoset pienet tappiot. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on kertamyynnillä saa asian pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Pieni veronlisäys ei lopullisessa verolaskelmassa vaikuta isosti. Toisaalta säästöä syntyy jos saa pankin kk-veloitukset asiakkuuden siirtymisen myötä pienemmäksi, sitä en tosiaan muistanut ollenkaan kirjoittaessani.

      Poista
  3. Hei, kyselit mielipidettäni täällä:
    https://eurotarkka.blogspot.com/2018/10/nordnet-superrahastot-ilmainen-lounas.html
    Komppaan ensimmäistä vastaajaa siinä, että nyt kun olemme näin lähellä vuoden loppua, voisi rahastoja myymällä molempien vuosien puolella saada verotuksellista etua eikä projektin aika veny mahdottoman pitkäksi. Mutta kuten itse sanoit, jos arvostat enemmän yksinkertaista ratkaisua ja olet pitkällä tähtäimellä liikkeellä, tulee ehkä kysymys enemmänkin siinä että onko nyt oikea hetki hankkia rahastoja ylipäätään vai odottaa sitä kaikkien (?) toivomaa kurssilaskua jolloin pitäisitkin tuon käteisenä. Toisaalta nyt on ennakoitu, että ensi vuodesta tulee ennätysmäinen osinkovuosi, eli ehkä kuitenkin haluat olla niissä juhlissa jo mukana.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Eurotarkka.

    Tämä on ollut yksi ajatus, että kasvattaisin nyt sen käteispuskurini sille tasolle millä hauan sen olevan ja seuraan kurssitilanteita. Taidankin tehdä nyt alkuun niin.

    Mulla on niin pienet rahat kyseessä että ei niillä varmaan vielä hirveesti osinkobileissä juhlita. :)

    VastaaPoista

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...