keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Kirjanpito ja Budjetti


Viimeisen viiden kuukauden ajan olen pitänyt kirjaa menoistani Penno.fi palvelussa. Palvelu on ollut tosi hyvä, vaikka sen säästö -toiminto onkin outo ja näyttää numeroita joita en ymmärrä. Samanlaista palautetta olen nähnyt muiltakin, mutta ei menä nyt siihen.

Tärkeintä mulle palvelun käytössä on ollut se että kulutus on tullut näkyväksi ja todella tiedän mihin rahani ovat kuluneet. On tullut ihan uudenlaista luottamusta omiin taloudehallinta kykyihin, kun nään että peruskulutus ei ole älytön ja kaikki isot hankinnat joita syksyn ja alkutalven aikana on ollut melkoisesti olen sanut tehdä itse säästämilläni rahoilla.

Vaikka Penno on erinomainen olen kaivannut helppoa budjetointitapaa. Onhan niitä Martoilla ja muilla erilaisia lomakkeita, mutta mulle taitaa sittenkin sopia parhaiten vihko ja kynä.

Aloitin nyt uuden vihkon johon jokaisen kuun lopussa kopioin kyseisen kuukauden kulutuksen kategorioittain Pennosta ja samalle sivulle teen seuraavan kuukauden budjetin edellisen kuun kulutusta apuna käyttäen.

Penno toimii edelleen tallennusalustana ja asioiden laskijana sekä graafisena työkaluna. Vihko on ensisijisesti budjettityökalu. Edellisen kuukauden kulujen avulla on helpompi hahmottaa seuraavan kuukauden mahdolliset tarpeet. Tosta on myös helppo seurata Pennon avulla että pysytäänkö budjetissa vai ei.

Helmikuun sivulle kirjaan tän budjetin, toteutuneen kulutuksen ja maaliskuun budjetin. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta ei haittaa. Lasken tämän harrastukseksi. 

3 kommenttia:

  1. Mulla kans käytössä vihko ja kynä. Ja koen sen ihan parhaaksi tavaksi seurata menoja, tuloja, budjetoida ja suunnitella velkojen lyhennysjärjestyksiä ja aikatauluja. :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä. Jotenkin toi numeroiden näkeminen samalla sivulla tekee asiasta paljon konkreettisemman. Tykkään kyllä pennostakin kun se laskee valmiiksi eri kategoriat, mut heti kun laitoin nää asiat paperille niin seuraavan kuukauden suunnittelu oli vaan todella paljon helpompaa.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihan järkevältä ohjelmalta. Täytyy ehkä itsekin alkaa tuota käyttämään kirjanpitoon, niin näkee omat menot. En ole aiemmin oikeastaan ikinä pitänyt kirjaa menoistani, joten nyt olisi aika.

    VastaaPoista

Nousukausisijoittajan ensimmäinen laskukausi

No niin, aloittelevan rahastosijoittajan ensimmäinen kunnon kurssilasku on alkanut. Joulukuussa 2018 rahastot toki olivat hetken miinuksella...