maanantai 6. heinäkuuta 2020

Pitkä tauko ja väliaikaraportti

En kyllä suunnitellut pitäväni blogitaukoa, mutta korona muutti keväällä monia pieniä asioita ja jännästi liu'uin pois sekä blogin kirjoittamisesta että blogien lukemisesta. Myös Pennon pitäminen jäi kesäkuussa tauolle, poikkeuksena lisätulot ja muutama isompi kuluerä, jotka merkkasin muistiin. Arkikulutuksesta en pitänyt kirjaa.

Pennosta poistuminen oli kokeilu. Jatkuva itsensä ja kulutuksensa kyttääminen ärsytti ja halusin tietää miltä tuntuu, jos jätän merkkaamatta asioita. Että tuntuuko renommalta ja vapaammalta. No eipä juuri tuntunut. Pikemminkin päin vastoin. Kulutuksen seuraminen tuntuu ryhdikkäältä ja aikuiselta ja yritän jatkaa sitä, vaikka se ärsyttääkin sitä puolta minussa, joka haluaisi olla huoleton, vapaa, järjestäytymätön ja anarkisti. 

Tämän vuoden piti olla se, jolloin varallisuus ei nouse. Tammikuussa laitoin tavoitteeksi varallisuuden säilymisen ennallaan, koska kuluja oli harrastuksen vuoksi tulossa paljon. Elokuussa piti lähteä harrastukseni MM -kisoihin Siperiaan ja sen matkan kuluihin olin budjetoinut kolmisen tonnia. Lisäksi piti treenata ennen kisoja parilla tonnilla ja yksi uusi välinekin piti ostaa.

No ei mennyt sitten täysin suunnitelmien mukaan. Kisat peruttiin, harrastuskausi oli jäissä kesäkuun alkuun saakka, rikoin harrastusvälineeni heti kauden alussa ja rikki menneen osan tilalle tilattu uusi osa on edelleen jossain Ukrainassa eikä tietoa sen saapumisaikataulusta ole. 

Koska harrastus on kesäharrastus ja loma loppuu ihan kohta, on päälimmäisenä ollut ajatus, että tämä vuosi meni ihan helvetin pahasti pilalle. Ymmärrän olevani monella tapaa onnekas, minulla meni pilalle vain harrastus, silti ottaa päähän hetkittäin ihan järkyttävästi. Olen toki tehny muita asioita harrastukseni tilalla, kirjoittanut kirjaa esim. ja edennyt siinä hämmästyttävän pitkälle, mutta se ei ole sama asia. Kaipaan urheiluharrastustani ja sen ihmisiä. 

Se hyvä puoli tässä on, että vaikka tälle vuodelle tulee lomautuksia yhteensä 25 päivää, niin rahaa niiden pitämiseen riittää. Varsinaiseen puskuriin ei ole tarvinnut kajota, vaikka kävi se klassinen eli pesukone hajosi ja tilalle ostettiin kaupasta uusi. Myös hammas hajosi keväällä ja koska kunnalliseen hammashoitoon ei otettu koronatilanteen vuoksi lainkaan, jouduin käyttämään yksityistä hammaslääkäriä ensimmäistä kertaa elämässä. Tämä oli hemmetin hyvä asia. Päätin laittaa samalla koko suun terveyden kuntoon ja korjattiin muutama muukin ongelma lohjenneen hampaan lisäksi. Rahaa meni, mutta myös siihen oli varaa, koska elokuun kisamatkan budjetti oli nyt käytössä tärkeämpiin hommiin. 

Heinäkuun palkka tulee olemaan jotain 740e ja siihen tulee päälle ansiosidonnainen työttömyyskorvaus 19 lomautuspäivältä, mutta sitä ei saa vielä hakea, joten heinäkuun tuloja en tiedä. Asennoiduin lomautuksiin itse maksettuna lisälomana, niin ei ole ahdistanut. Lomarahoja ei leikattu, joten kulut jotka menee heinäkuun tulojen yli hoituu lomarahoilla. Mulla tilanne on helppo, koska ei ole huollettavia ja puskurikassa on olemassa.

Rahastosäästöt ovat palautuneet jotakuinkin helmikuun tasolle ja ovat jälleen tosi korkealla. 30% tiputus hätkähdytti ja myös jyrkkä nousu on ollut ihmeellinen ilmiö ja mietin lähes päivittäin pitäisikö syksylle ennustettua uutta romahdusta jotenkin ennakoida ja myydä rahastot ennen kuin ne uudestaan romahtaa. Kukaanhan ei tiedä tuleeko romahdusta vai ei, mutta koska se alennusmyynti oli niin lyhytaikainen ettei kuukausisäästäjä siitä juuri mitään hyötynyt, voisi olla viisasta ottaa rahat pois ja jatkaa kuukausisäästöä samoihin rahastoihin, uuden pidempiaikaisen romahduksen toivossa. :) Jos romahdusta ei tule, niin pysäytän nostolla korkoa korolle ilmiön, mutta minun pienissä säästöissä se luultavasti tuntuu vähemmän kuin 30% romahdus ja sen jälkeen tapahtuva hidas nousu.  









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Taloustilanne vuoden 2021 päätyessä

  Vuoden 2021 päättyessä rahatilanne on tämä: Nordnet: 18786e (osakkeet 15475, rahastot 932 ja tilillä 2380) Pankki 2119e Käteinen 220e  Yht...